On són?


L’Índex de Secretisme Financer (ISF), elaborat per la Xarxa de Justícia Fiscal, és una eina per entendre el secretisme financer global, la corrupció i els fluxos financers il·lícits.

Establir un rànquing de paradisos fiscals segons tant el seu nivell de secretisme com l’escala de les seves activitats, permet una classificació políticament neutral dels principals actors. L’ISF va ser llançat el 4 d’octubre de 2011.

Grab the Prezi here.

L’Índex de Secretisme Financer posa en el centre d’atenció els proveïdors de secretisme financer internacional. Fer-ho així té importants implicacions per a la nostra manera d’entendre i abordar el món del secret financer

John Christensen, Director de la Xarxa de Justícia Fiscal.

La política de secretisme

Moltes de les jurisdiccions que apareixen en l’ISF han estat comunament descrites com paradisos fiscals. Són percebuts com “llocs solejats per a persones amb negocis tèrbols”: petites illes envoltades de palmeres, plenes de signatures d’advocats roïns, iots a motor i plaques d’empreses fantasmes.

L’ISF mostra una història molt més rica i complexa políticament: els principals actors mundials en el subministrament de secretisme financer no són en la seva majoria les illes petites i aïllades de la imaginació popular, sinó nacions riques.

La majoria són membres de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), i molts que no són membres de l’OCDE poden ser considerats “satèl·lits” de països de l’OCDE com el Regne Unit.

Dóna un cop d’ull a la pàgina web Financial Secrecy Index per a més informació.

O mira aquest mapa interactiu del món.